Industriële productie en producten

Wat is plasmasnijden en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is plasmasnijden?

Plasmasnijden is een van de drie methodes die in de industrie veel gebruikt worden om metalen platen te snijden. Deze 3 methodes zijn plasmasnijden, lasersnijden en autogeen snijden. Tijdens het plasmasnijden vindt er in de plasmasnijden een chemisch proces plaats waarbij plasma ontstaat. Er zit namelijk een gas in de brander dat bij activatie door stroom reageert met het metaal onder de plasmasnijder. Als dit gebeurt ontstaat er een plasmastraal die opwarmt tot wel 30.000 graden Celcius. Deze plasmastraal wordt door een mondstuk op de plasma snijder beperkt tot een hele dunne straal, zodat het als het ware een mes van plasma wordt. Bij contact met het metaal smelt de straal er heel erg precies doorheen. Een plasmasnijder kan, anders dan een autogeen snijder, ook door aluminium en roestvrij staal heen snijden. Daarnaast laat plasma ook nog erg gladde randen achter. 

Waarvoor kunt u plasma snijden het best gebruiken

Elke snijmethode heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Daarom zal ik deze hier voor u op een rijtje zetten. Om te beginnen is autogeen snijden alleen geschikt om staal mee te snijden, het werkt niet bij aluminium en roestvrij staal omdat de temperaturen die bij autogeen snijden bereikt worden gewoonweg niet hoog genoeg worden. Lasersnijden is een methode waarbij licht en straling gebruikt wordt om erg hoge temperaturen te bereiken, lasersnijden is net als plasmasnijden geschikt voor roestvrij staal, normaal staal en aluminium. Lasersnijden wordt meestal gebruikt om decoraties en andere precieze vormen uit te snijden in metaal, omdat de laser zo precies is en erg mooie randen achterlaat. Als laatste is zoals eerder genoemd plasma snijden geschikt bij gebruik op roestvrij staal, regulier staal en aluminium. Plasmasnijden kunt u het beste gebruiken bij het doorsnijden van dikke stukken metaal. Dit komt omdat plasma erg hoge temperaturen kan bereiken en daardoor met minder moeite door metalen kan snijden. Anders dan bij autogeen snijden is de rand die plasmasnijden achterlaat niet ruw maar juist erg glad en kan het daarom voor meer doeleinden worden gebruikt. Snijbedrijf Koetsier denkt graag met u mee over de beste toepassing van plasma snijden.

Conclusie

Als u dus dikke metalen platen met precisie wilt doorsnijden is een plasmasnijder een erg goede investering voor u. U zult hierdoor makkelijker kunnen werken en waarschijnlijk daardoor ook nog kosten kunnen besparen. Als u daarentegen dunnere platen wilt snijden, iets anders dan metaal wilt snijden of decoraties en dergelijke wilt snijden is een van de andere bovenstaande manieren misschien een betere optie voor u.


Delen