Industriële productie en producten

Oogdouches

Wat zijn oogdouches - Wanneer er in een bedrijf met chemicaliën, gevaarlijke stoffen of veelvuldig met vuur gewerkt wordt, is het verplicht dat er een oogdouche aanwezig is. Voor thuisgebruik is het echter ook aan te raden om een oogdouche aan te schaffen. Een oogdouche kan gebruikt worden als eerste hulpmiddel bij ongevallen waarbij de ogen worden aangetast. Er zijn verschillende soorten oogdouches. Een oogdouche desinfecteert de ogen en maakt de ogen schoon, door het wegspoelen van de gevaarlijke stoffen. 

Soorten oogdouches - Een enkelvoudige oogdouche is aangesloten op het waterleidingsysteem. Het voordeel van deze douches zijn, dat er altijd schoon water uit de douche komt. Het nadeel hiervan is, dat het water vaak te koud is, om je oog de gewenste 15 minuten te kunnen spoelen. Een mobiele oogdouche is gevuld met flesjes, welke gevuld dienen te worden met water en een steriliserende vloeistof. Het voordeel hiervan is dat ze makkelijk te verplaatsten zijn. Het nadeel is dat het water regelmatig ververst moet worden in verband met de legionella bacterie. Een slangendouche is een grotere douche, welke zowel voor de ogen als voor andere lichaamsdelen gebruikt kan worden. Deze douche wordt aangesloten op de waterleiding. De plensdouche is een douche, welke zoals de naam al zegt, een grote hoeveelheid water laat stromen in een korte tijd. Dit is zowel voor de ogen als voor andere delen van het lichaam te gebruiken als nooddouche. Oogspoelflessen zijn flessen gevuld met een beperkte hoeveelheid water, deze flessen zijn bedoeld als een manier om snel verlichting aan de ogen te bieden. Het is echter een beperkte eerste medische hulp door de kleine hoeveelheid water. Het water in de flessen is vaak 2 jaar houdbaar. Er zijn ook oogspoelflessen die gevuld zijn met een neutraliserende vloeistof, welke gebruikt wordt bij het spetteren van bijtende stoffen in de ogen.

Gebruik van een oogdouche  -Een oogdouche met een neutraliserende stof, dient alleen gebruikt te worden in opdracht van een arts of een leidinggevende die hiervoor bevoegd is. Lenzen dienen voor gebruik verwijderd te worden. Zorg dat het te spoelen oog, goed open is, dit kan het beste met de vingers worden opengehouden. Draai met je ogen rond terwijl je het water uit de oogdouche in je oog spuit. Na het spoelen knipper je een paar keer met je ogen en herhaal je dit ritueel indien nodig. Test eerst altijd uit hoe hard en hoe koud de straal is voordat je hem op je oog richt. Het is in alle gevallen erg belangrijk dat de werking van de oogdouche regelmatig wordt gecontroleerd.

Ben je benieuwd geraakt na het lezen van mijn post over een bedrijf dat nooddouches waaronder oogoduches aanbiedt? Kijk dan even op de site van Matcon


Delen